Pakowanie prozniowe gastronomia

Choć pakowanie próżniowe najczęściej łączone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to jeszcze częściej też klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwalają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i narzędzia do pakowania zaliczane są zarówno do ich potrzeb, zezwalając na zapakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

https://neoproduct.eu/gr/vivese-senso-duo-oil-mia-diaswsh-gia-ta-mallia-kata-ths-trixoptwshs/Vivese Senso Duo Oil Μια διάσωση για τα μαλλιά κατά της τριχόπτωσης

Domowe urządzenie do pakowania próżniowego żywności może korzystać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania albo i stosuje pojemniki próżniowe zrobione z plastiku. W wypadku pojemników najczęściej przeznaczane są specjalne pompki ręczne, które pozwalają na odessanie zbędnego powietrza z zasobnika i podają jego hermetyczne zamknięcie. Odpowiedni sposób działania można wykorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Obejmują one najczęściej uniwersalny rozmiar, a ważna je użytkować także do zamykania butelek z winem, jak i do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino prawdopodobnie stanowić noszone nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co wysoce przez 2-3 dni.

Do codziennego użytku mogą istnieć jeszcze dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w określonych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w zależności od rodzaju materiału i z miejsca, gdzie będzie on pozostawiany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa lub herbata, żywność przetworzoną, lecz też warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso pewno istnieć noszone w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z wykorzystaniem woreczków jest fakt, iż nie mają one zbyt dużej powierzchni.