Pakowarka prozniowa przemyslowa

Pakowanie próżniowe uważa na celu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które prowadzą jej niszczenie. Dostarczają do tego instytucje do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego fasonu są wykorzystywane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy również przez gospodarstwa domowe.

Na placu jest mało sposobów pakowarek próżniowych, jakie zamierzają różne przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dobrane do pakowania dużych roli żywności. Do tego modelu urządzeń, stosuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na założeniu opakowanego materiału do wnętrza maszyny, gdzie generowana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, zaczyna się samoczynnie. Pakowarki komorowe to przyjemny zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, ale ze powodu na głęboki koszt opakowań dla nich danych, są dostępne w użytkowaniu i daleko miłe. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów dedykowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek przeznaczone są worki tzw. moletowane. Stanowią one ulubieńsze niż woreczki PA/PE, ale są do pakowania niewielkich partii żywności i zakup akcesorium do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, dają w strukturze rękawa, a można pakować w nie artykuły o dziwacznych kształtach. Proces pakowania stanowi niezwykle popularny, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym następuje zgrzanie drugiej strony, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, które są dane do próżniowego pakowania towarów na tackach. Stanowi wówczas idealne wyjście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma istotny nacisk na aukcję. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwalają na ostatnie typowe formy.